Marttojen neuvoilla aikuisuuteen

Kun nuori aloittaa itsenäisen elämän, on tärkeää hallita arjen perustaitoja. Kaikilla nuorilla ei ole riittävästi tietoja ja taitoja muuttaessaan kotoa, vaan he tarvitsevat tukea ruoanlaittoon, kodinhoitoon ja raha-asioiden hoitoon. Kotoa muuttavalle nuorelle voi tulla yllätyksenä, kuinka paljon arjen pyörittämiseen menee aikaa ja rahaa.

Martat tukevat kotitalousneuvonnallaan nuoria arjen taidoissa, jotta nuoret selviytyisivät itsenäisessä elämässään eteenpäin hieman helpommin. Vuonna 2013 neuvontaamme osallistui yli 6000 nuorta. Nuorille suunnattua neuvontaa saa esimerkiksi Pidä kiinni rahoistasi ja Paikoillanne, valmiina, keittiöön -kursseilla. Toki kaikki muutkin marttojen ruoanlaitto- ja kodinhoidonkurssit sopivat kaikenikäisille.

Nuoret ovat antaneet hyvää palautetta neuvonnasta. Kursseilta he ovat saaneet innostusta kokkailuun, heidän tietonsa hyvästä ravitsemuksesta on lisääntynyt ja he ovat saaneet oman kodin hoitamisessa tarvittavia tietoja ja taitoja. Myös kotitalousneuvojat ja yhteistyökumppanit ovat olleet sitä mieltä, että käytännön tasolle viety neuvonta on tärkeää nuorten tukemisessa.

”Kuukauden kuluttua ensimmäisestä nuorten kurssista nuori tuli sanomaan, että itse tehden hänelle jäi tilille jopa 100 e enemmän kuin ennen.”

”Osa kurssilaista laittoi ensimmäistä kertaa paperille tulot ja menot. Yllätys oli aika suuri. Esim. ruokaan ei riittänyt rahaa. Se herätti.”

Aikuispakkaus auttaa alkuun

Marttojen Aikuispakkaus on itsenäistyville nuorille tarkoitettu oman elämän aloituspaketti, joka antaa valmiuksia arjen pyörittämiseen. Ajatus sinkkuelämän aloituspakkauksesta, syntyi Martoissa jo vuonna 2004. Suomen maabrändivaltuuskuntakin antoi loppuraportissaan Aikuispakkauksen kokoamisen Martoille tehtäväksi vuonna 2010. Työ on edennyt vaiheittain.

Ensin kokosimme nettisivuillemme itsenäistyville nuorille tärkeitä vinkkejä ja hankintalistoja. Nyt on valmiina tuotepaketti ja siihen liittyvä nettisivu.

Nuoret ovat olleet mukana kehittelemässä Aikuispakkausta. Keväällä 2014 tehtiin nettikysely, jossa kartoitettiin nuorten toiveita aikuispakkaukseen liittyen. Kyselyyn vastasi yhteensä 1483 nuorta.

Aikuispakkaus rakentuu Marttojen kurssilahjakortin ympärille – arjenhallinnan taitoja oppii parhaiten itse tekemällä asiantuntevassa ohjauksessa. Lahjakortti oikeuttaa osallistumaan mille tahansa Marttojen kurssille. Penninvenyttäjän keittokirjan ohjeilla valmistuu helppo ja edullinen kotiruoka arkisista aineksista. Jääkaapin oveen kiinnitettävä leipäohje muistuttaa, että leipominen on helppoa ja edullista.

Tietoa itsenäisestä asumisesta ja vuokralaisten oikeuksista antaa Nuorisoasuntoliiton asunto-opas. Sinituotteelta on tiskiharja ja siivousliinoja sekä LähiTapiolalta palovaroitin. Aikuispakkaukseen haluttiin vielä jotain lämmintä ja pehmeää symboloimaan Marttojen huolenpitoa. Jokaisessa Aikuispakkauksessa onkin martan neulomat villasukat.

Aikuispakkauksen rinnalla toimii Aikuispakkauksen oma nettisivu http://www.martat.fi/aikuispakkaus, jonne on koottu tärkeitä marttavinkkejä. Vinkkeihin pääsee suoraan Aikuispakkaukseen painettujen QR-koodien avulla.

Sivustolta löytyy mm. listoja tarpeellisista hankinnoista. Listoja voi skannata QR-koodien avulla suoraan omaan puhelimeen. Sivuston linkit vievät suoraan MartatTV:n videoihin, joiden avulla nuori voi opetella vaihe vaiheelta esimerkiksi, miten pestään vessa tai miten tehdään makaronilaatikkoa. Verkkosivut pyrkivät vastaamaan nuorten erilaisiin tarpeisiin: siellä voi syventyä juuri itseä hyödyttävään sisältöön, oli se sitten sulakkeen vaihto tai taloudensuunnitelmalomakkeen täyttäminen.

Aikuispakkauksia jaetaan nuorille Marttojen Pidä kiinni rahoistasi -kursseilla, joita järjestetään Marttapiireissä ympäri Suomen. Aikuispakkauksia voi myös ostaa Martanpuodista (www.martanpuoti.fi), Marttojen omasta verkkokaupasta.

Marttojen kursseista ja muusta toiminnasta saa tietoa alueellisista marttapiireistä www.martat.fi/piirit.

Kaisa Härmälä

kehittämispäällikkö

Marttaliitto ry

Jätä kommentti